Haaveiletko omasta mökistä?

Oma piha, laituri ja soutuvene. Mökkeily on suomalaisilla verissä ja koronan myötä suosio on vain kasvanut. Mökkikaupoille ei kuitenkaan kannata lähteä valmistautumatta. Näillä asiantuntijoiden ja uusien mökinomistajien vinkeillä varmistat, että mökki on sekä mieluinen että kannattava ostos.

Lue, mitä kannattaa tarkistaa ja kysyä kun ostaa mökin!

Koronan kiihdyttämä mökkibuumi sai suomalaiset viime vuonna ennätysmäärin mökkikaupoille ja se näkyi myös Ifin mökkivakuutustilastoissa. Vuoden 2020 kesäkuussa hankittiin mökkivakuutuksia jopa 30 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Jos mielit tänä kesänä mökkiläiseksi, kannattaa sinun ennen kaupoille lähtemistä miettiä oman budjetin lisäksi mitä mökiltäsi toivot ja millaisiin remontteihin mahdolliset olet valmis. Mökit myydään  usein ilman kiinteistövälittäjää, jolloin ostajan kannattaa tehdä selvitystyötä rakennuksesta ja tontista itse. Tätä varten pyysimme apua yhteistyökumppanimme Anticimexin talotarkastuksia tekeviltä asiantuntijoilta. Kysyimme vinkkejä myös uusilta mökinomistajilta, lue millaisia heidän neuvonsa ovat.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota mökkiä ostaessa?

Kiinteistörekisteri

Tarkista, mitä kiinteistöstä on merkattu kiinteistörekisteriin. Vanhoja mökkejä on voitu laajentaa tai lisärakennuksia rakentaa ilman asianmukaisia lupia. Rakennusvalvonnan linjaukset vaihtelevat kunnittain ja suosituilla mökkipaikkakunnilla säännöt lisärakennuksille ovat usein vapaammat kuin kaupungeissa. Ne löytyvät kuntien rakennusjärjestyksistä.

Rakennuksen sijainti tontilla

Katso, missä kohtaa tonttia rakennukset sijaitsevat. Mökkitontilta ei välttämättä löydy toimivaa sadevesi- ja salaojajärjestelmää, jolloin on ratkaisevaa, millaisella paikalla mökki sijaitsee. Onko se esimerkiksi rinteessä siten, että sulamisvedet ohjautuvat rakennukseen. Kysy myyjältä sadevesikaivoista ja salaojista.

Ilmanvaihto

Huono ilmanvaihto on tyypillistä monille vanhoille mökeille. Tunkkainen ilma ei aina kerro homeesta vaan kyseessä voi olla vain huono ilmanvaihto, jota on mahdollista parantaa.

Tuloilmaventtiilit pitäisi olla joka huoneessa. Poistoilmaventtiileitä harvoin mökeillä on, mutta sellaisenkin voi itse asentaa.

Alapohja

Mökit ovat usein maanvaraisia eli ne on rakennettu suoraan maahan kiinni, jolloin hyvä sijoittelu tontilla ja/tai salaojat ja sadevesikaivot ovat todella tärkeitä ongelmien välttämiseksi.

Jos mökin pohja on irti maasta eli alapohja on tuulettuva, ei salaojien tai sadevesikaivojen puuttuminen haittaa välttämättä yhtä paljon. Kannattaa tutkia näkyykö sokkelissa kosteusjälkiä tai halkeamia, jotka voivat kieliä mökin painumisesta.

Jos mökin alle pääsee, kannattaa käydä tarkistamassa näkyykö merkkejä kosteusvaurioista.

Katto

Mökin katolle kannattaa kiivetä tarkastamaan, miltä vesikaton, läpivientien ja piipun ympäryksen kunto näyttää. Katossa pitäisi olla kaltevuutta tarpeeksi, tasakatoille esimerkiksi lumi voi jäädä helpommin makaamaan.

Jos mökissä on tuulettuva yläpohja, kannattaa sen sisällä käydä katsomassa näkyykö mahdollisia vuotokohtia. Katon päältä niiden havaitseminen on vaikeaa ammattilaisellekin

Hormi

Vapaa-ajan asuntojen hormien nuohous on tehtävä kolmen vuoden välein. Kannattaa kysyä myyjältä, onko tätä noudatettu.

Nuohous olisi järkevä tehdä ennen kauppaa tai sen yhteydessä, vaikkei olisikaan nuohousvuosi, sillä siinä voi tulla esiin piipun tai tulisijan ongelmia. Kauppakirjaan voidaan merkata, että mahdolliset nuohouksessa paljastuvat viat maksetaan esimerkiksi puoliksi.

Sähköt

Mökkien vanhat sähköjärjestelmät ovat vakava tulipaloriski. Ne voivat olla itsetehdyt ja maadoitukset puutteelliset. Kiinnitä huomiota mökin pistorasioihin, sähköpiuhojen vetoihin, näyttävätkö ne ammattilaisen tekemiltä.

Kysele myyjältä sähköistä ja kurkista sulaketauluun. Jos siellä on vanhat posliinisulakkeet, voi sähköremontti olla paikallaan. Ota myös huomioon, että vanha sähköjärjestelmää ei ole suunniteltu kestämään esimerkiksi nykyaikaisia etätyötarpeita.

Millaista mökkiä ei kannata ostaa?

Mökille teetetään harvemmin kuntotarkastusta, vaikka se on kiinteistökauppa kuten omakotitalokin. Kauppasummat ovat kuitenkin yleensä pienempiä, joten kuntotarkastus koetaan usein liian kalliiksi. 

Omat selvitykset ja tarkistukset ovat tärkeitä, mutta minkään niissä paljastuvan ongelman ei automaattisesti tarvitse tarkoittaa, ettei mökkiä kannata hankkia. Monet asiat voivat olla helpostikin korjattavissa tai sitten suurempi remontti voi olla tarpeen.

Ostajan täytyy itse päättää, onko valmis tekemään tai teettämään tarvittavat remontit. Ennen kaupantekoa onkin syytä laskeskella, mitä korjaukset tulisivat maksamaan ja onko kiinteistön myyntihinta kohdallaan niihin nähden. 

Mökkivakuutuksen hinnan voit tarkistaa haaveidesi mökille jo ennen ostoa - se ei sido ostoon

Tarkasta myös nämä

  • Hätäulostiet
  • Palo- ja häkävaroittimet
  • Rännien kunto
  • Riskipuut rakennusten ympärillä
  • Tontin rajat ja rasitteeet
  • Rantaoikeus ja venepaikka
  • Kaivo ja veden laatu
  • Jätevesijärjestelmä

Myyjien kuuntelu auttoi mökin tarjouskisassa

Viime kesäkuussa mökin hankkinut ifläinen Jaana kehottaa mökistä haaveilevia miettimään, mikä mökissä on tärkeintä. Jaana perheineen halusi tilavan mökin läheltä pk-seutua omalla rannalla ja ilman suuria remonttitarpeita. ”Katselimme mökkejä vuoden ja tajusimme, että budjetillamme emme saa tuota kaikkea", Jaana pohtii jälkikäteen.

Toukokuussa markkinoille tuli perheen jo myyntikuvissa hurmannut 1800-luvun torppa. Mökki osoittautui onneksi myös hyvin hoidetuksi, joten kaupat syntyivät nopeasti. ”Lopulta jouduimme luopumaan ainoastaan omasta rannasta, mutta meri on kuitenkin lähellä. Tärkeämpää oli, että tilaa riittää vieraille.”

Myyjät saivat mökistä muitakin tarjouksia ja Jaana kertoo, että lopulta perhe voitti tarjouskisan siksi, että luovutuspäivä sovittiin vasta heinäkuun alkuun. ”Me arvelimme tarjousta tehdessä, että omistajat arvostavat ylimääräisiä viikkoja rakkaalla mökillä.”

Remontoimalla saa toiveidensa mökin

Ifläinen Anna löysi puolisonsa kanssa ihanan pienen mummonmökin keskeltä metsää tunnin ajomatkan päästä kotoa. Se tuntui heti oikealta. Mökkiä oli jo remontoitu vuosien varrella, mutta Anna perheineen ei mahdollisia tulevia remontteja kavahtanut. ”Mietittiin, että jos jotain tulee, niin korjataan se sitten. Kokemusta on.”

Remonttia Anna puolisoineen on jo tosiaan ehtinyt tehdä. Mökin rikkinäinen ränni oli kastellut maata talon alta ja uusi ilmalämpöpumppu paljasti lattiasienen. Lattiaa purettaessa päättivät he purkaa vähän muutakin ja nyt mökistä on jäljellä 200-vuotias hirsikehikko ja katto.

Anna kertoo, että he ovat oppineet vanhoista taloista matkan varrella paljon. ”Hommaahan tässä on, mutta mökkeilyyn olemme jo rakastuneet. Ja kun remontit on tehty, tiedämme tarkkaan mitä missäkin on.”

Mökkitontille voi mahtua omakotitalokin

Samu osti puolisonsa kanssa mökin viime vuoden elokuussa. Rivitalossa asuva pariskunta toivoi isoa pihaa, jossa koiralla olisi tilaa juosta sekä venettä eli ison vesistön läheisyyttä. Myös kesävesi ja sähköt olivat vaatimuslistalla.

Samulla ei ollut kokemuksia suuremmista remonteista ja ensin he etsivätkin mökkiä, johon ei isoa remonttia olisi tarvittu. Sitten silmiin kuitenkin osui juuri toiveiden mukainen remonttikohde ja kaupat tehtiin. Itseopettelemalla mökille on sen jälkeen tehty uusi sauna, lattia, seinät sekä keittiö. ”Olemme säästäneet tuhansia euroja itse tekemällä. Kaikkein tärkeintä on hyvä suunnittelu.”

Yllätyksiäkin on tullut eteen, keittiön allaskaapista oli vuotanut vettä lattiaan, mutta sekin oli Samun mukaan helppo itse korjata. Iloisempi yllätys oli, että koska tontti on suuri, voi sille tulevaisuudessa joskus rakentaa myös omakotitalon.

Mökkiläisten vinkit haaveilijoille

  • Mieti prioriteetit, mitä mökiltä haluat ja missä voit tehdä kompromissin
  • Kuuntele myyjää ja kysy kysymyksiä
  • Ota huomioon mökin ja kiinteistökaupan kulut (verot, kaupanvahvistaja, vakuutus yms.)
  • Tutki, millainen mökkikunta on
  • Älä tee isoja päätöksiä remonteista liian nopeasti
  • Etsi tietoa vanhan talon remonteista (esim. Facebook-ryhmät, Panu Kailan Talotohtori -kirja)

Tarkista mökkivakuutuksen hinta unelmiesi mökille

Mökkivakuutus kattaa esimerkiksi rikkoontumisia, luonnonilmiöitä sekä varkauksia. 

Hinnan voit laskea netissä kätevästi jo ennen mökkikauppoja, se ei sido ostoon. 

Ifin mökkivakuutuksessa on valittavana kolme laajuutta. Kattavimmillaan korvataan mökin kosteus- ja tuholaisvahinkoja. Laajimpaan vakuutukseen kuuluu myös ilmainen tuhoeläintorjunta.

Artikkelia varten on haastateltu Anticimexin asiantuntijoita ja mökin vuoden sisään hankkineita ifläisiä. 

Sinua voi kiinnostaa myös nämä